IMG_3815

Wat u altijd al wilde weten over sportieve stadsfietsen...

Wanneer u een nieuwe stadsfiets gaat kopen, is het handig om onderstaande punten goed door te lezen. Deze stadsfietsen zijn uitermate geschikt voor het doen van boodschappen, het naar school brengen van de kinderen en voor het woon-werkverkeer op kortere afstanden. Stadsfietsen zijn zeer comfortabel omdat u lekker rechtop zit en niet hoeft te piekeren over vieze broekspijpen, omdat de kettingkast van een dergelijke fiets meestal dicht is. U komt dus bij het maken van trapbewegingen niet met uw kleding langs de ketting. Jasbeschermers zorgen ervoor dat rugpanden van lange jassen niet tussen de spaken kunnen komen. Verder heeft een stadsfiets ook een wat hoger frame zodat u hoog zit en daardoor een goed overzicht op de weg heeft.

Uitvoering van de stadsfiets

U kan kiezen voor een damesfiets of herenfiets, maar ook voor een unisexmodel. Een unisexmodel is vanzelfsprekend niet voorzien van een stang in het midden van het frame, zodat dames er ook gemakkelijk op kunnen stappen. Dit komt ook doordat unisexframes vaak een extra lage instap hebben. De maat van een unisex-frame is meestal 54 cm. Het voordeel ervan is dat u met uw partner één stadsfiets kunt delen als u bijvoorbeeld weinig fietst.

Framemaat

De maat van het frame is zeer belangrijk voor een goede fietshouding.

Een frame van de juiste maat zorgt er voor dat u met beide voeten bij de grond kunt als u op het zadel zit en dat uw benen tijdens het fietsen licht gebogen zijn. Er zijn verschillende manieren om er achter te komen welke framemaat voor u geschikt is. Zo kan u met onderstaande tabel in een oogopslag zien wat de meest gangbare en gewenste framemaat is bij verschillende lichaamslengtes.

Lichaamslengte Maat frame
155 – 160 cm 44/46
161 – 165 cm 48/50
166 – 170 cm 52/54
171 – 175 cm 53/55
176 – 180 cm 56/57
181 – 190 cm 58/60
191 cm en groter 61/64

Een andere, specifiekere methode gebruikt de binnenbeenlengte voor de berekening. Daarvoor moet u om te beginnen eerst uw schoenen uittrekken en uw voeten zo’n 20 cm uit elkaar plaatsen. Vervolgens kan de lengte van het binnenbeen gemeten worden vanaf de grond tot kruishoogte. Als u voor een tourfiets of stadsfiets gaat moet u deze waarde vermenigvuldigen met 0,65 om tot de passende framemaat te komen.

Onze merken voor sportieve stadsfietsen

thompson
bikkel
oxford
victoria
Frappé

Vragen ?

Heeft U nog vragen? Dan kan U steeds contact met ons opnemen!
Dit kan via onze website, email of telefonisch, maar uiteraard mag U altijd eens binnen springen in de winkel voor vrijblijvend advies !
Contacteer ons